top of page
Search

حدود ۱۵۰۰ معترض در اعتراضات ایران کشته شدند /Reuters: about 1500 protesters were killed in Iran

Amin Persian Blogger

Updated: Jun 5, 2021



خبرگزاری رویترز،دوشنبه، دوم دی، در گزارشی اختصاصی از قول «سه منبع نزدیک به حلقه اطرافیان» آیت‌الله علی خامنه‌ای «و یک مقام چهارم» نوشت که علی خامنه‌ای که چند روز پس از آغاز اعتراضات آبان «بی‌قرار شده بود» با جمع کردن مقامات ارشد امنیتی و دولتی خود، دستور داد: «هر کاری که لازم است برای متوقف کردن آن انجام دهید.»

یکی از این منابع به رویترز گفته است که آیت‌الله خامنه‌ای در این جلسه که روز یکشنبه ۲۶ آبان (۱۷ نوامبر) برگزار شده اظهار کرده است که «جمهوری اسلامی در خطر است. به هر شکلی شده به اعتراض‌ها پایان بدهید. دستور من این است.»

به نوشته رویترز «این دستور خونین‌ترین سرکوب معترضان را از زمان انقلاب اسلامی در سال ۱۹۷۹ را راه‌اندازی کرد.»

این خبرگزاری می‌نویسد که «در حدود کمتر از دو هفته ناآرامی‌ها که از ۱۵ نوامبر آغاز شد، حدود ۱۵۰۰ نفر کشته شدند.»


رویترز می‌گوید «تعداد تلفات، که توسط سه مقام وزارت کشور ایران به رویترز ارائه شده است، شامل حداقل ۱۷ نوجوان و حدود ۴۰۰ زن و همچنین برخی از اعضای نیروهای امنیتی است.»

رویترز می‌نویسد دو تن از مقامات ایرانی که این آمار را به این خبرگزاری ارائه کرده‌اند آن را «بر اساس اطلاعات جمع‌آوری شده از نیروهای امنیتی، غسالخانه‌ها، بیمارستان‌ها و پزشکی قانونی» محاسبه کرده‌اند.

تعداد ۱۵۰۰ کشته به میزان قابل توجهی بیشتر از ارقام سازمان‌های بین‌المللی حقوق بشر و ایالات متحده است.

گزارش ۱۶ دسامبر عفو بین‌الملل اعلام کرده بود که تعداد کشته‌ها در اعتراضات آبان‌ماه در ایران دست‌کم ۳۰۴ نفر بوده است. وزارت امور خارجه آمریکا نیز در بیانیه‌ای نوشته بود که تخمین می‌زند در این اعتراضات صدها ایرانی کشته شده‌اند و گزارش‌هایی را دیده است که نشان می‌دهد این رقم می‌تواند بیش از ۱۰۰۰ نفر باشد.

خبرگزاری رویترز می‌نویسد که در این خصوص با دفتر سخنگوی دولت جمهوری اسلامی تماس گرفته اما این دفتر از اظهارنظر دربارهٔ اینکه آیا این دستورها از طرف علی خامنه‌ای و در جلسه ۱۷ نوامبر صادر شده، خودداری می‌کند.

رویترز می‌نویسد که نمایندگی ایران در سازمان ملل هم به درخواست این خبرگزاری برای اظهار نظر دربارهٔ این ماجرا پاسخ نداده است.

در پی بروز ناآرامی‌های گسترده در ایران به‌دنبال افزایش قیمت بنزین، رهبر جمهوری اسلامی روز یک‌شنبه ۲۶ آبان در جلسه درس خارج فقه خود درباره تصمیم مربوط به این افزایش قیمت گفت که «بنده در این قضیه سررشته ندارم یعنی تخصص این کار را ندارم.»

رهبر جمهوری اسلامی روز یک‌شنبه در آن جلسه همچنین گفت که «در برخی از شهرهای کشور، و متأسفانه مشکلاتی هم درست شد، تعدادی جان باختند و مراکزی تخریب شد».

تاکنون خبر دیگری در مورد آن جلسه یا جلسه دیگر در روز یک‌شنبه ۲۶ آبان منتشر نشده بود اما خبرگزاری رویترز اکنون با اتکا به «چند منبع» خود روایتی از یک جلسه مربوط به موضوع اعتراضات در آن شب می‌دهد.

«جلسه دستور خامنه‌ای»

رویترز می‌نویسد که «آن شب خامنه‌ای در اقامتگاه رسمی خود در یک مجتمع حفاظت‌شده در مرکز تهران، با مقامات ارشد از جمله معاونان امنیتی، حسن روحانی، رئیس‌جمهور، و اعضای کابینه دیدار و گفت‌وگو کرد.»

این خبرگزاری می‌افزاید: «در این جلسه که توسط سه منبع نزدیک به حلقه درونی علی خامنه‌ای برای رویترز توصیف شده است، رهبر ۸۰ ساله که حرف آخر را در مورد همه امور کشور دارد، صدای خود را بلند کرد و از نوع برخورد با ناآرامی‌ها انتقاد کرد. وی همچنین از سوزاندن تصویر خود و تخریب مجسمه بنیان‌گذار فقید جمهوری، آیت الله روح‌الله خمینی، خشمگین شد.»

در جریان اعتراضات برخی از معترضان در شهریار استان تهران مجسمه انگشتر روح‌الله خمینی را آتش زدند که اشاره رویترز می‌تواند به این خبر باشد.

یکی از این منابع به رویترز گفته است که آیت‌الله خامنه‌ای در این جلسه اظهار کرده است که «جمهوری اسلامی در خطر است. برای پایان دادن به آن، هر کاری لازم باشد انجام دهید. دستور من این است.»

سه منبع آگاه به رویترز گفته‌اند که «خامنه‌ای به ویژه نسبت به خشم مردم در شهرهای کوچک کارگری که رأی دهندگان کم‌درآمد آنها ستونی برای حمایت از جمهوری اسلامی بوده‌اند نگران شده است.»

به گفته یکی از منابع، علی خامنه‌ای در آن جلسه ادامه داده است که اگر مقامات حاضر در جلسه «بلافاصله اعتراضات را متوقف نکنند» آنها را مسئول عواقب اعتراضات خواهد دانست.

به گفته این منبع «کسانی که در این جلسه حضور داشتند موافق بودند که قصد معترضان سرنگونی رژیم است.»

یکی از منابع به این خبرگزاری گفته است که «دشمنان می‌خواستند جمهوری اسلامی را سرنگون کنند و نیاز به واکنش بی‌درنگ بود.»

به نوشته رویترز، مقام چهارم که در گزارشی در مورد جلسه ۲۶ آبان دریافت کرده اضافه می‌کنند که خامنه‌ای به صراحت گفت که تظاهرات «نیازمند پاسخی قوی است.»

این مقام با اشاره به خامنه‌ای گفته است: «امام ما فقط به خدا پاسخ می‌دهد. او به مردم و انقلاب اهمیت می‌دهد. او بسیار استوار بود و گفت که این آشوبگران باید خرد شوند.»

سه منبع آشنا با گفت‌وگوها در جلسه آن روز به رویترز گفته‌اند که پس از این‌که نیروهای امنیتی در سراسر کشور با معترضان درگیر شدند، مشاوران امنیتی خامنه‌ای را در جریان مقیاس ناآرامی‌ها گذاشتند.

به گفته این منابع «وزیر کشور تعداد تلفات و دستگیری‌ها را گزارش کرد و وزیر اطلاعات و فرمانده کل سپاه بر نقش گروه‌های مخالف متمرکز شد.»

رویترز می‌نویسد که این خبرگزاری در مورد نقش وزیر کشور و وزیر اطلاعات در این جلسه از دفتر سخنگوی دولت روحانی سؤال کرده اما مقامات این دفتر از اظهار نظر خودداری کرده‌اند.

در جریان اعتراض‌های اخیر ایران، عبدالرضا رحمانی‌فضلی، وزیر کشور در مقام رئيس شورای امنیت به عنوان مجری اصلی طرح گران کردن قیمت بنزین معرفی شد. برخی نمایندگان مجلس با اعتراض به مدیریت رحمانی فضلی در اجرای این طرح و برخورد با اعتراضات خواستار استیضاح او شده بودند.

محمود صادقی نماینده تهران که از جمله منتقدان عملکرد وزیر کشور بود، روز ۲۵ آذر با اشاره به جلسه‌ای با رحمانی فضلی گفت: «در همین جلسه، یکی از نمایندگان شهرستان‌ها اعلام کرد که دو نفر در حوزه انتخابیه من(محدوده کرج و شهرقدس) با اصابت گلوله به مغزشان جان باخته‌اند و از رحمانی فضلی سوال کرد که آیا امکان تیراندازی، دست کم به پا یا کمر به پایین وجود نداشته که چنین شلیک‌هایی انجام شده است؟ وزیر کشور هم در پاسخ عنوان کرد که خب! شلیک به پا هم انجام شده بوده است.» این نماینده مجلس گفت پاسخ وزیر کشور ایران باعث «شگفت‌زدگی» نمایندگان شد.

«دیگر رحم نمی‌کنیم»

به نوشته رویترز «خامنه‌ای، که سه دهه بر ایران حاکم است، برای سرکوب ناآرامی‌های اخیر به نیروهای نخبه خود یعنی سپاه پاسداران و شبه نظامیان اسلامی بسیجی وابسته به آن، متوسل شد.»

بنا به گزارش رویترز، «یک عضو ارشد سپاه در استان کرمانشاه گفته است شامگاه ۱۸ نوامبر در ساعات دیروقت شب، استاندار کرمانشاه در جلسه‌ای اضطراری در دفتر خود دستورالعملی را بین مسئولان توزیع کرد.»

این عضو سپاه افزوده است که استاندار گفت: «ما از مقامات ارشد در تهران دستور داشتیم که به اعتراضات پایان بدهیم.»

بنا به این گزارش استاندار کرمانشاه افزوده است که «دیگر رحم نمی‌کنیم. هدف آنها سرنگونی جمهوری اسلامی است. اما ریشه‌کنشان می‌کنیم.»

رویترز می‌نویسد که این خبرگزاری در این مورد با استانداری کرمانشاه تماس گرفته اما مسئولان این استانداری از پاسخ‌دهی خودداری کرده‌اند.

در روزهای گذشته برخی از فرماندهان سپاه و مقام‌های قضایی نیز از اهداف براندازانه این اعتراض‌ها سخن گفته بودند. حسین سلامی، فرمانده سپاه پاسداران روز دوشنبه ۴ آذر در تجمع هواداران جمهوری اسلامی در میدان انقلاب تهران گفت: «باور کنید جنگی که در خیابان‌های ما آغاز شد یک نقشه جهانی بود.»

سالار آبنوش، معاون عملیات بسیج هم اعتراض‌ها را «جنگ خیابانی» توصیف کرده بود و گفته بود ۴۸ ساعت در خیابان جنگیدیم تا اعتراض‌ها را جمع کنیم.

«به خانه بفرستیدشان، حتی با شلیک به آنها»

به نوشته خبرگزاری رویترز، مقامات چهار استان گفتند که «پیام واضح است، عدم موفقیت در سرکوب ناآرامی‌ها مردم را به اعتراض در آینده ترغیب خواهد کرد.»

این خبرگزاری ادامه می‌دهد: «یک مقام محلی در کرج، یک شهر کارگری در نزدیکی پایتخت، گفت به ما دستور دادند از هر خشونت لازم برای پایان دادن فوری به اعتراضات استفاده کنیم. وی که نخواسته نامش فاش شود اضافه کرد که دستور از تهران آمده بود که می‌گفت: کاری کنید به خانه‌هایشان برگردند، حتی شده با شلیک به آنها.» در تماس‌های رویترز، مقامات محلی کرج از اظهار نظر خودداری کرده‌اند.

این خبرگزاری ادامه می‌دهد که «ساکنان کرج می‌گویند در حالی که سپاهی‌ها و پلیس بر روی موتورسیکلت‌ها مسلسل‌های خود را تکان می‌دادند افرادی از پشت بام‌ها مردم را زیر آتش گرفتند.»

اهالی کرج در تماس تلفنی به رویترز گفته‌اند: «همه جا خون بود. خیابان‌ها پر خون بود.»

ماهشهر؛ «تانک، گلوله‌باران، دست‌کم ۱۰۰ کشته»

رویترز ادامه می‌دهد که در شهرستان ماهشهر خوزستان «سپاه پاسداران با خودروهای زرهی و تانک به دنبال مهار این تظاهرات بود. تلویزیون دولتی ایران می‌گوید نیروهای امنیتی به سوی 'آشوبگران' پنهان‌شده در نیزار آتش گشودند. گروه‌های حقوق بشر گفتند براساس آنچه از مردم محلی شنیده‌اند، ماهشهر یکی از بالاترین آمار کشته‌های اعتراضات در ایران را داشته است.»

رویترز از قول یک مقام محلی می‌نویسد: «روز دیگر، وقتی به آنجا رفتیم، منطقه پر از جسد معترضان بود که عمدتاً جوان بودند. پاسداران اجازه ندادند اجساد را جمع کنیم.»

وزارت امور خارجه آمریکا گفته است که ویدئوهایی دریافت کرده که نشان می‌دهد پاسداران بدون هشدار به معترضان در ماهشهر به سوی آنها آتش می‌گشود؛ و هنگامی که معترضان به نیزارهای اطراف گریختند، سپاهی‌ها آنها را تعقیب کرده و با مسلسل‌هایی که روی کامیون‌ها سوار شده بود، معترضان محاصره‌شده را گلوله‌باران کردند و حداقل ۱۰۰ نفر را کشتند.»

پیش از این روزنامه نیویورک‌تایمز در گزارشی نوشته بود:‌ « «تنها در شهر ماهشهر، شاهدان و مقام‌های امدادگر، از کشته‌شدن ۴۰ تا ۱۰۰ نفر به‌دست به نیروهای سپاه، خبر داده‌اند، که بسیاری از آن‌ها جوان بودند».


اما مردم عزیز ایران، یادمان نرود که اگر ما حتی بخواهیم از حقوق بشر خدادادی خود دفاع کنیم هم باید این دفاع از خود را از راه های مسالمت آمیز انجام دهیم. راههایی مانند شرکت نکردن در انتخابات های رژیم، اعتصابات سراسری، نا فرمانی های مدنی و راهپیمایی های کاملا مسالمت آمیز برای بیان خواسته ها و اعتراضات خود. ما همه انسان هستیم و هرگز نباید به دنبال انتقام باشیم. دفاع شخصی مسالمیت آمیز و ضروری و واقعی درست و خوب است اما انتقام و خشونت و تنفر نباید در ما وجود داشته باشد. یادمان نرود بخشش بهتر از انتقام است و همه ما مخلوق های خداوند عزیز هستیم. ما کسانی که بر علیه ما ستم کرده و گناه کرده اند را میبخشیم تا خداوند عاشق و متعال نیز گناهان ما را ببخشد.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

Special Report - Iran’s leader ordered crackdown on unrest: 'Do whatever it takes to end it'


(Reuters) - After days of protests across Iran last month, Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei appeared impatient. Gathering his top security and government officials together, he issued an order: Do whatever it takes to stop them.

That order, confirmed by three sources close to the supreme leader’s inner circle and a fourth official, set in motion the bloodiest crackdown on protesters since the Islamic Revolution in 1979.


About 1,500 people were killed during less than two weeks of unrest that started on Nov. 15. The toll, provided to Reuters by three Iranian interior ministry officials, included at least 17 teenagers and about 400 women as well as some members of the security forces and police.

The toll of 1,500 is significantly higher than figures from international human rights groups and the United States. A Dec. 16 report by Amnesty International said the death toll was at least 304. The U.S. State Department, in a statement to Reuters, said it estimates that many hundreds of Iranians were killed, and has seen reports that number could be over 1,000.

The figures provided to Reuters, said two of the Iranian officials who provided them, are based on information gathered from security forces, morgues, hospitals and coroner’s offices.

The government spokesman’s office declined to comment on whether the orders came from Khamenei and on the Nov. 17 meeting. Iran’s mission to the United Nations did not respond to a request for comment for this story.

In a statement Monday following publication of this article, a spokesman for Iran’s Supreme National Security Council described the death toll figure as “fake news,” according to semi-official Tasnim news agency.

What began as scattered protests over a surprise increase in gasoline prices quickly spread into one of the biggest challenges to Iran’s clerical rulers since the 1979 Islamic Revolution.

By Nov. 17, the second day, the unrest had reached the capital Tehran, with people calling for an end to the Islamic Republic and the downfall of its leaders. Protesters burned pictures of Khamenei and called for the return of Reza Pahlavi, the exiled son of the toppled Shah of Iran, according to videos posted on social media and eye witnesses.

That evening at his official residence in a fortified compound in central Tehran, Khamenei met with senior officials, including security aides, President Hassan Rouhani and members of his cabinet.

At the meeting, described to Reuters by the three sources close to his inner circle, the 80-year-old leader, who has final say over all state matters in the country, raised his voice and expressed criticism of the handling of the unrest. He was also angered by the burning of his image and the destruction of a statue of the republic’s late founder, Ayatollah Ruhollah Khomeini.

“The Islamic Republic is in danger. Do whatever it takes to end it. You have my order,” the supreme leader told the group, one of the sources said.

Khamenei said he would hold the assembled officials responsible for the consequences of the protests if they didn’t immediately stop them. Those who attended the meeting agreed the protesters aimed to bring down the regime.

“The enemies wanted to topple the Islamic Republic and immediate reaction was needed,” one of the sources said.

The fourth official, who was briefed on the Nov. 17 meeting, added that Khamenei made clear the demonstrations required a forceful response.

“Our Imam,” said the official, referring to Khamenei, “only answers to God. He cares about people and the Revolution. He was very firm and said those rioters should be crushed.”

Tehran’s clerical rulers have blamed “thugs” linked to the regime’s opponents in exile and the country’s main foreign foes, namely the United States, Israel and Saudi Arabia, for stirring up unrest. Khamenei has described the unrest as the work of a “very dangerous conspiracy.”

A Dec. 3 report on Iran’s state television confirmed that security forces had fatally shot citizens, saying “some rioters were killed in clashes.” Iran has given no official death toll and has rejected figures as “speculative.”

“The aim of our enemies was to endanger the existence of the Islamic Republic by igniting riots in Iran,” said the commander-in-chief of the elite Revolutionary Guards Corps, Hossein Salami, last month, according to Iranian media.

The Revolutionary Guards declined to comment for this report.

Iran’s interior minister said on Nov. 27 more than 140 government sites had been set on fire along with hundreds of banks and dozens of petrol stations, while 50 bases used by security forces were also attacked, according to remarks reported by Iran’s state news agency IRNA. The minister said up to 200,000 people took part in the unrest nationwide.

“SMELL OF GUNFIRE AND SMOKE”

For decades, Islamic Iran has tried to expand its influence across the Middle East, from Syria to Iraq and Lebanon, by investing Tehran’s political and economic capital and backing militias. But now it faces pressure at home and abroad.

In recent months, from the streets of Baghdad to Beirut, protesters have been voicing anger at Tehran, burning its flag and chanting anti-Iranian regime slogans. At home, the daily struggle to make ends meet has worsened since the United States reimposed sanctions after withdrawing last year from the nuclear deal that Iran negotiated with world powers in 2015.

The protests erupted after a Nov. 15 announcement on state media that gas prices would rise by as much as 200% and the revenue would be used to help needy families.

Within hours, hundreds of people poured into the streets in places including the northeastern city of Mashhad, the southeastern province of Kerman and the southwestern province of Khuzestan bordering Iraq, according to state media. That night, a resident of the city Ahvaz in Khuzestan described the scene by telephone to Reuters.

“Riot police are out in force and blocking main streets,” the source said. “I heard shooting.” Videos later emerged on social media and state television showing footage of clashes in Ahvaz and elsewhere between citizens and security forces.

The protests reached more than 100 cities and towns and turned political. Young and working-class demonstrators demanded clerical leaders step down. In many cities, a similar chant rang out: “They live like kings, people get poorer,” according to videos on social media and witnesses.

By Nov. 18 in Tehran, riot police appeared to be randomly shooting at protesters in the street “with the smell of gunfire and smoke everywhere,” said a female Tehran resident reached by telephone. People were falling down and shouting, she added, while others sought refuge in houses and shops.

The mother of a 16-year-old boy described holding his body, drenched in blood, after he was shot during protests in a western Iranian town on Nov. 19. Speaking on condition of anonymity, she described the scene in a telephone interview.

“I heard people saying: ‘He is shot, he is shot,’” said the mother. “I ran towards the crowd and saw my son, but half of his head was shot off.” She said she urged her son, whose first name was Amirhossein, not to join the protests, but he didn’t listen.

Iranian authorities deployed lethal force at a far quicker pace from the start than in other protests in recent years, according to activists and details revealed by authorities. In 2009, when millions protested against the disputed re-election of hardline President Mahmoud Ahmadinejad, an estimated 72 people were killed. And when Iran faced waves of protests over economic hardships in 2017 and 2018, the death toll was about 20 people, officials said.

Khamenei, who has ruled Iran for three decades, turned to his elite forces to put down the recent unrest — the Revolutionary Guards and its affiliated Basij Islamic militia.

A senior member of the Revolutionary Guards in western Kermanshah province said the provincial governor handed down instructions at a late-night emergency meeting at his office on Nov. 18.

“We had orders from top officials in Tehran to end the protests, the Guards member said, recounting the governor’s talk. “No more mercy. They are aiming to topple the Islamic Republic. But we will eradicate them.” The governor’s office declined to comment.

As security forces fanned out across the country, security advisors briefed Khamenei on the scale of the unrest, according to the three sources familiar with the talks at his compound.

The interior minister presented the number of casualties and arrests. The intelligence minister and head of the Revolutionary Guards focused on the role of opposition groups. When asked about the interior and intelligence minister’s role in the meeting, the government spokesman’s office declined to comment.

Khamenei, the three sources said, was especially concerned with anger in small working-class towns, whose lower-income voters have been a pillar of support for the Islamic Republic. Their votes will count in February parliamentary elections, a litmus test of the clerical rulers’ popularity since U.S. President Donald Trump exited Iran’s nuclear deal — a step that has led to an 80% collapse in Iran’s oil exports since last year.

Squeezed by sanctions, Khamenei has few resources to tackle high inflation and unemployment. According to official figures, the unemployment rate is around 12.5% overall. But it is about double that for Iran’s millions of young people, who accuse the establishment of economic mismanagement and corruption. Khamenei and other officials have called on the judiciary to step up its fight against corruption.

“BLOOD ON THE STREETS”

Officials in four provinces said the message was clear — failure to stamp out the unrest would encourage people to protest in the future.

A local official in Karaj, a working-class city near the capital, said there were orders to use whatever force was necessary to end the protests immediately. “Orders came from Tehran,” he said, speaking on condition of anonymity. “Push them back to their homes, even by shooting them.” Local government officials declined to comment.

Residents of Karaj said they came under fire from rooftops as Revolutionary Guards and police on motorcycles brandished machine guns. “There was blood everywhere. Blood on the streets,” said one resident by telephone. Reuters could not independently verify that account.

In Mahshahr county, in the strategically important Khuzestan province in southwest Iran, Revolutionary Guards in armoured vehicles and tanks sought to contain the demonstrations. State TV said security forces opened fire on “rioters” hiding in the marshes. Rights groups said they believe Mahshahr had one of the highest protest death tolls in Iran, based on what they heard from locals.

“The next day when we went there, the area was full of bodies of protesters, mainly young people. The Guards did not let us take the bodies,” the local official said, estimating that “dozens” were killed.

The U.S. State Department has said it has received videos of the Revolutionary Guards opening fire without warning on protesters in Mahshahr. And that when protesters fled to nearby marshlands, the Guards pursued them and surrounded them with machine guns mounted on trucks, spraying the protesters with bullets and killing at least 100 Iranians.

Iran’s authorities dispute the U.S. account. Iranian officials have said security forces in Mahshahr confronted “rioters” who they described as a security threat to petrochemical complexes and to a key energy route that, if blocked, would have created a crisis in the country.

A security official told Reuters that the reports about Mahshahr are “exaggerated and not true” and that security forces were defending “people and the country’s energy facilities in the city from sabotage by enemies and rioters.”

In Isfahan, an ancient city of two million people in central Iran, the government’s vow to help low-income families with money raised from higher gas prices failed to reassure people like Behzad Ebrahimi. He said his 21-year-old nephew, Arshad Ebrahimi, was fatally shot during the crackdown.

“Initially they refused to give us the body and wanted us to bury him with others killed in the protests,” Ebrahimi said. “Eventually we buried him ourselves, but under the heavy presence of security forces.” Rights activists confirmed the events. Reuters was unable to get comment from the government or the local governor on the specifics of the account.


But dear people of Iran, we should remember that if we even want to defend our own God-giving human rights, we should do this self-defence through peaceful ways such as not participating in the regime elections, nationwide strikes, civil disobedience and completely peaceful demonstrations to express our demands and protests. We are all human beings and we should never seek revenge. Peaceful and necessary and authentic self-defence is right and good, but revenge, violence and hatred should not be in us. Let us not forget that forgiveness is better than revenge and we are all creatures of loving God. We forgive those who trespass against us so that loving almighty God forgives us our trespasses.

______________________________________________________________________


372 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


©2019 by ذهن روشن. Proudly created with Wix.com

bottom of page